zondag 11 mei 2014

Inspiratie

We zijn gevraagd om op 26 mei (2014) een presentatie te geven voor "Gaan voor groei" van de Kamer van Koophandel (komt allen :-).

Ontwrichtend?
Zo'n presentatie kost "enige" voorbereiding, maar het is erg leuk om stil te staan bij de ervaringen die we zelf hebben opgedaan tijdens het realiseren van TOURtoDO. Want we zien nu wat voor effect TOURtoDO op de markt heeft.
Iemand noemde ons business model "ontwrichtend", wat een fraai Nederlands woord is voor het Engelse "disruptive".

Voor wie?
En je vraagt je dan meteen af voor wie ons business model dan "ontwrichtend" is. Dat blijkt in ieder geval voor een bepaald type evenementenbureau zo te zijn.
TOURtoDO is een digitale gids op smartphone die zeer goed bruikbaar blijkt te zijn bij de organisatoren van personeelsuitjes. Dat zijn vaak speurtochten/rondleidingen door steden met opdrachten en vragen.

De voorbereiding en uitvoering daarvan is bij veel evenementenbureaus nog "edel handwerk". Bovendien is afwijken van het bestaande stramien kostbaar: even een bezoek aan het bedrijf toevoegen plus een korte video van de directeur gaat niet zo 1-2-3. En zeker niet tegen lage kosten.

Wat veroorzaakt TOURtoDO?
We automatiseren de "achterkant" van dit type evenementenbureaus. En we vergroten het aantal mogelijkheden tijdens zo'n uitstapje. Het gevolg is dat de kostprijs aanzienlijk omlaag kan.

Doordat de budgetten van bedrijven die dergelijke personeelsuitjes door evenementenbureaus laten uitvoeren door de crisis bijna gehalveerd zijn, waren dergelijke uitjes of niet meer mogelijk of zo uitgekleed dat ze niet meer leuk gevonden werden.

De motor
Bij het bedenken van ons business model hebben we een parallel getrokken met de auto-industrie. We dachten een soort motor te leveren aan bijvoorbeeld evenementenbureaus, die ze vervolgens konden inbouwen in de eigen producten en diensten.
In de praktijk blijken we een bijna kant-en-klare auto te leveren die door de het evenementenbureau (de dealer) al dan niet met opties geleverd wordt. Vergelijk het maar met de kleur van de auto, wel of geen airco, meer of minder vermogen enzovoort.

Business model
Ons business model is tot stand gekomen met vallen en op staan. Met proberen, weggooien en verbeteren.
Een boek dat tot nadenken aanzet is "Busines Model Generation" (in het Nederlands Business Model Generatie) van Osterwalder & Pigneur.
Het boek is de prijs (€45, tweedehands vanaf €35) dubbel en dwars waard om idee├źn op te doen en om structuur aan te brengen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten