zaterdag 8 november 2014

Leren kijken


Kijken naar kunst
Jeanette *) is hoofd educatie in een middelgroot museum. Ze kreeg onze app onder ogen en zei: “Hé, dat is een mooie App, daar kan ik wat mee!”.
Meteen daarna zei ze: “Maar ik mis wel wat in jullie app: ik wil middelbare scholieren leren om naar kunst te kijken. Dat zit er niet in.”


Tja. Hoe doe je dat? Hoe laat je een middelbare scholier naar kunst kijken? Want een flink percentage daarvan heeft op die leeftijd toch echt andere interesses…
We hebben het daarom omgedraaid: als je niet naar kunst mag kijken, dan is het al snel een stuk leuker. :-)

Achter een gordijn
We hebben dit bedacht: we hangen/zetten de kunst achter een gordijn en lichten steeds een tipje van de sluier op. Dat maakt nieuwsgierig.

Prima idee, maar hoe doe je dat nu in een app? En hoe zorg je dat de maker het gemakkelijk in de tour krijgt? En hoe kan de app-gebruiker er gemakkelijk mee om gaan?

Schuifpuzzel
Dat hebben we opgelost. We grijpen terug naar een beproefd middel: de schuifpuzzel. Daar moet je van een gefragmenteerd beeld door handig te schuiven met de puzzelstukken weer één beeld maken. En het origineel van dat beeld staat of hangt als kunstwerk vóór je, dus daar moet je dan wel naar kijken.
De tour-bouwer (Creator).

De schuifpuzzel is ingebouwd in de “tourbouwer” en in de app. We hebben er nog een paar leuke extra’s ingebouwd zoals een puntenteller.
Het is meteen beschikbaar (hier).

Onderwijs, toerisme, evenementen, particulier
Deze schuifpuzzel is natuurlijk niet alleen geschikt voor musea. Er zijn vast andere leuke toepassingen mee te bedenken.

*) Jeanette is niet haar echte naam, we hechten aan privacy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten