woensdag 2 december 2015

Digitaal mijnenveldBoem!?
Hoe laat je mensen een mijnenveld ervaren? Dat is de vraag waar de Verenigde Naties in 2014 een effectief antwoord op wist: door ze het zelf mee te laten maken.

Nee, niet door mensen een echt mijnenveld in te sturen, maar door ze in New York met een app op pad te sturen. En iedere keer als ze in de buurt van een “mijn” kwamen die in de app te laten “ontploffen”. Dat bleek letterlijk een indrukwekkende ervaring.

Hoe werkt dat?
De achterliggende techniek die de VN gebruikte was (i)Beacons. Dit is een door Apple in 2013 geïntroduceerde technologie die bestaat uit het plaatsen van een aantal “radiozendertjes”. Door deze zenders kan een smartphone bepalen waar hij is. 

Een soort GPS die ook binnen werkt.
Op basis daarvan weet de smartphone dus of er een “mijn” in de buurt ligt.
Beacon

Digitale installatie duur?
Is zo’n “digitale installatie” als dit mijnenveld nu kostbaar? Tot voor kort wel. Maar tegenwoordig is er veel mogelijk met standaard componenten.
Onze app TOURtoDO is in staat om met (i)Beacons te werken, mét standaard componenten.Prototype
We hebben inmiddels een prototype van het digitale mijnenveld klaar en werkend. Sindsdien lopen we een stuk voorzichtiger over de werkvloer: het werkt dus erg goed :-).
 
Maar… een prototype is precies dat wat het zegt: een prototype. Dus zijn we op zoek naar een, zoals dat zo mooi heet, “launching customer”. Een organisatie (museum, evenementenbureau, educatie, …) die dit samen met ons productierijp maakt.

Wij werken in dit geval tegen kostprijs en jouw winst kan een prachtige digitale installatie zijn die verder nog niemand in Nederland heeft.

Romeinse muur Nijmegen
Archeologische vindplaats
Een mijnenveld is maar één van de mogelijkheden met beacons. Er zijn andere mogelijkheden zoals een archeologische vindplaats waarbij verstopte beacons voor archeologische vondsten staan.
 
Of… we hebben een aantal toepassingen bedacht. Maar mogelijk schieten jou nu ook educatieve of andere toepassingen te binnen.
Interesse om samen het prototype productierijp te maken en in de eigen organisatie toe te passen? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten