donderdag 10 december 2015

TOURtoDO en de escape room

Met TOURtoDO kun je prachtige rondleidingen, audiotours, vraag-en-antwoordspellen en nog veel meer maken. En ook als "digitaal leermiddel" is het populair.
Maar er kan nog meer mee.
Lees maar eens mee...


Dit is een beschrijving van een fictieve escape room. Echter: alles wat hier beschreven is werkt.

 

Eerste indrukken

De deur van de escape room gaat open. En sluit zich meteen na de binnenkomst van de bezoekers.
Aan de buitenkant klinkt het geluid van het dichtschuiven van een zware grendel.

Het is groenschemerig binnen. Er hangen lianen aan het plafond en op de achtermuur is een soort schemerige jungle te zien. Erg mooi!

Achter een struik is een deel van een kooi te zien, waar een zacht ritselend en sissend geluid uit lijkt te komen. Gelukkig zit deur van de kooi op slot.

 

Donder en bliksem

Opeens springt er een digitale klok op de kooi aan en begint af te tellen vanaf 30 minuten. Er klinkt een ver verwijderd onweer.
 
Een van de bezoekers loopt naar de klok toe. Halverwege de kamer verschijnt er een enorme lichtflits, meteen gevolgd door een enorme donderklap. De bezoekers staan als aan de grond genageld.

Bij de deur waar ze binnen zijn gekomen klinkt een zacht gegrom. Een van de bezoekers slaakt een ijselijke gil omdat er iets langs haar rug strijkt. Het blijkt een liaan te zijn, met bovenin… iets zwarts.

 

Selfie

De smartphone van een van de deelnemers begint te zoemen. Op het scherm staat “maak een selfie van de groep bij de boomstam”.

In een hoek floept achter een lage schutting een lamp op een boomstam aan die net genoeg licht geeft om een foto te maken. De groep besluit daarnaar toe te gaan en maakt zich op om een selfie te maken.
Het begint te waaien, hard te waaien. De haren van de deelnemers wapperen in de wind terwijl de selfie gemaakt wordt.

 

Brand?

Terwijl ze daar mee bezig zijn wordt aan de andere kant een flikkerend zacht rood licht zichtbaar. Er klinkt een zacht knetterend geluid. En is dat rook? Het lijkt achter een deel van een oude hut uit te komen.

Een van de deelnemers wordt bang en loopt naar de uitgang. Maar links van de deur klinkt een steeds luider gegrom. Een andere deelnemer stelt hem gerust en zegt “het is maar een spel”.
Meteen komt er weer een enorme bliksemflits gevolgd door een daverende donderklap.

 

Slaapt de leeuw wel?

Het sissende geluid in de kooi wordt luider en een van de deelnemers begint zich zorgen te maken over de aftellende klok. Een andere deelnemer loopt naar het zacht rode flikkerende licht bij de hut.
 
Verbeeld ze het zich, of wordt het steeds warmer? En komt er steeds meer rook?
 
Bij de ingang klinkt een enorme brul van een dier.
Aan de andere kant begint heel zachte muziek te spelen.

Een van de smartphones trilt en er de vraag verschijnt “hoe heet dit nummer”? Een van de deelnemers zoekt het met Shazam op en tikt in “The lion sleeps tonight”.

 

Horror

Aan de buitenkant van de toegangsdeur lijkt het of iemand er spijkers aan het inslaan is. Het scherm aan de rechterkant van de deur gaat aan, en daarop is te zien dat iemand met een angstaanjagend masker op aan de andere kant van de deur dat inderdaad doet.

Hij kijkt met een waanzinnige blik even in de camera en wijst op zijn collega, die achter hem op de grond ligt. In een plas bloed…
Het scherm gaat uit en het gehamer klinkt harder.

 

Ssssssssssssssssssssssssss

De rook wordt dikker. Een van de deelnemers herinnert zich een brandblusser en pakt hem op. Die lijkt leeg, maar toch besluit hij te gaan spuiten. Er gebeurt… niets, maar het rode licht dooft en de rook wordt direct minder.

Op het tafeltje bij de hut staat een lijstje waarop de zojuist gemaakte selfie te zien is. De smartphone trilt en er verschijnt een bericht: “bekijk de selfie goed!".
Een van de deelnemers bekijkt de selfie en zegt verschrikt: “zie ik dat nu goed”? Want op de foto ligt achter de deelnemers een slang… De deelnemers deinzen achteruit en kijken om zich heen.

Code

In de kooi ritselt en sist het weer. Er klink een stem die zegt “over tien minuten opent de kooi”.
 
In de verte flitst de donder. Maar nee, het is geen donder, het is het diepe gebrom van een oud vliegtuig. Rechts boven de jungle verschijnt een oud vliegtuig boven de jungle dat langzaam naar links vliegt. Op de romp staat “Air Code 1491”. Het vliegtuig verdwijnt links.
Omdat de deelnemers vermoeden dat “1491” een code is om de aftellende klok te stoppen gaan ze op zoek naar iets om de code in te toetsen.
Er blijkt niets te vinden, behalve een kist met een deksel dat muurvast zit.

 

De deur

Een van de deelnemers besluit naar de klok toe te lopen en voelt dat de smartphone zoemt.
Op het scherm verschijnt “Hier kunt u uw code intikken. Neem even tijd om te wikken. Maar denk er aan: van rechts naar links zal het gaan!” De deelnemer besluit “1491” in te tikken.
Achterin klink een luid gelach en een stem zegt: ik zei “van rechts naar links zal het gaan!”. De klokt springt naar 30 seconden en loopt naar nul. Opeens wordt het donker en klinkt er een luide klik, geritsel en gesis. Het licht gaat weer langzaam aan en de deur staat open…

En zo ontwikkeld zich de situatie in de escape room verder.

 

Waar bestaat de escape room uit?

Het interieur is eenvoudig, gemaakt van steigerplanken, houten latten, gaas en een oude boomstam. De struiken staan in potten. Ondanks deze simpele middelen komt het in het schemer overtuigend over.

Aan het plafond hangt een beamer die de jungleachtergrond op een witte muur projecteert.

De geluidseffecten (gesis, gegrom, gehamer) komen uit diverse verborgen luidsprekers. De bliksem komt uit een flitsbuis.
 
De lianen hangen met een elektromagneet aan het plafond.
De klok is een standaard digitale klok.
Het beeldscherm hangt naast de deur. Het fotolijstje is een klein beeldscherm.

De “brand” bestaat uit dimbare rood-gele leds. De warme komt uit een (veilige) straalkachel, de wind uit een ventilator die onzichtbaar aan het plafond hangt.
De rook komt uit een discorookmachine.

 

Hoe wordt dit bestuurd?

Op drie manieren tegelijk:
1. De video die op de muur wordt geprojecteerd bevat aanwijzingen zoals bijvoorbeeld het vliegtuig met de code.
2. De app TOURtoDO: die geeft aanwijzingen, stelt vragen en start beeld, geluid, licht en meer.
3. De deelnemers.

We hebben nog één component niet genoemd: beacons. Doordat de deelnemers met hun smartphone door de ruimte bewegen detecteert de app TOURtoDO de nabijheid en schakelt de verschillende apparaten in de ruimte aan en uit.
Dat gebeurt met microcomputers als Arduino en Raspberry.
Het verhaal ligt daardoor deels vast en wordt deels bepaald door de acties van de deelnemers.

 

Flexibel

Door toepassing van een simpel interieur met een beamer en beacons is het mogelijk snel te wisselen van escape room. Wat te denken van een woestijn, aan het strand of 's avonds in de stad?

 

Kosten

Er wordt gebruik gemaakt van standaardcomponenten zoals een ventilator, straalkachel, ledlampen, een rookmachine, magneetslot en microcomputers. Die zijn allemaal zeer betaalbaar.

Prototype

We zijn zover dat we een prototype kunnen bouwen.
Heb je interesse om dat samen te doen, neem dan contact op.
Dat kan zó.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten